échange franco-finlandais, "Sisu et fraternité!" NUORISOVAIHTO RANSKASSA, 16-26.7.2018 16-26.7.2018

échange franco-finlandais, "Sisu et fraternité!" NUORISOVAIHTO RANSKASSA, 16-26.7.2018

 

16-26. heinäkuuta 2018 yhdistyksemme osallistui yhteistyökumppaneidemme Service Animation Bourgneuf -yhdistyksen järjestämään nuorisovaihtoon Ranskassa. 

Tietoja Service Animation Bourgneuf -järjestöstä löytyy tästä

http://www.lebourgneuflaforet.fr/enfance-jeunesse/service-jeunesse/

Projektiin osallistuivat 14-18 vuotiaat nuoret. 

Yhteensä projektiin osallistui 16 suomalaista (10 tyttöä ja 6 poikaa) sekä 15 ranskalaista nuorta. Suomen ryhmän monilla nuorilla on venäjänkielinen tausta. Sen takia projektin aikana puhuttiin neljää kieltä: englantia, ranskaa, suomea ja venäjää. Myös kolme kertaa kolmelle nuorille laulettiin "Happy Birthday to you..." neljällä kielellä...  

Suomen ryhmän nuoret tulivat Turusta, Helsingistä, Lappeenrannalta, Haminasta, Huittisista sekä Vanhalinnasta. 

Joka ryhmällä oli kaksi aikuista vetäjää, eli yhteensä neljä: Ludmila, Elena, Yann ja Servant. 

 

Majoituimme LE GITE DU PETIT FRESNAY 

Le Bourgneuf-la-Forêt http://www.lebourgneuflaforet.fr/- pikkukylässä,

Mayenne-departamentissa Ranskan Pays de la Loiren hallintoalueella.

Ohjelmassa on ollut:

 

-          Kokkityöpaja. Nuoret valmistivat ilta-aterian itse. Joka aterian valmistavalla ryhmällä oli kaksi suomalaista sekä kaksi ranskalaista. Kaikkien parhaaksi todettiin "suomalais-ranskalaiset pelmeenit".

 

 

Retki Mont Saint-Michel -luostarisaarelle.   Se oli mahtava kokemus! 

 

”Luoteis-Ranskan suurin nähtävyys on maailmankuulu luostarisaari Mont-Saint-Michel. Saari kuuluu Ranskan suosituimpiin yksittäisisiin nähtävyyksiin, jossa käy vuosittain yli 2,5 miljoonaa kävijää. Saareen erikoisuus on sen yläpuolella kohoava luostarilinna, joka joutuu eristyksiin vuoroveden myötä. Mont-Saint-Michelin benediktiiniluostari ei todellakaan ole mikään uutuuskohde. Ensimmäiset rakennukset pystytettiin saarelle jo 700-luvun alussa, ja siitä tuli jo keskiaikana suosittu pyhiinvaelluskohde. Luostari on historian kuluessa elänyt monia vaiheita. Välillä saari taisteli englantilaisia vastaan, välillä se oli vankila.

 

Mont-Saint-Michel on julistettu jo 1800-loppupuoliskolla Ranskan historialliseksi monumentiksi ja se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin yhdessä ympäröivän kylän ja lahden kanssa.

 

Pienehkö kylä, joka sijaitsee luostarin alapuolella, elää matkailusta. Vaikka Mont-Saint-Michel kuuluukin Ranskan kuuluisimpiin nähtävyyksiin ja matkailijoita on monta miljoonaa, on silti ilahduttavaa kulkea kylän kautta, jossa harvoin hyökätään turistien kimppuun, vaikka onkin monta matkamuistomyymälää ja ravintolaa. Hyökkäyksen poissaolo johtuu perinteestä: pyhiinvaellusperinne on jatkunut jo monta sataa vuotta, ja niin ikään kyläläisten elinkeino. Ei ole mitään pakko ostaa, ellet sitä halua.

 

Mont-Saint-Micheliin ei pääse aina kuten huvittaa. Vaikka kohde onkin avoinna vuoden ympäri, ainakin klo 9.30 -18 välisenä aikana (lukuun ottamatta joitakin juhlapäiviä), tarkempia aukioloaikoja sääntelee vuorovesi. Jos vuorovesi on liian korkea, niin et pääse, vaan sinun pitää odottaa sen laskua. Tällä alueella on vuorovesivaihtelu Euroopan suurinta: ero voi olla joskus noin 14 metriä. Luostarin kotisivuilta saat tarkkaa tietoa vuorovesien vaihtelusta.”

 

Lainaus http://www.adrian.fi/?p=9736

 

Musiikki, video, tanssi, grafitti ja valokuvaus

-          Projektin aikana nuoret osallistuivat taidepajoihin: musiikki, video, tanssi, grafitti ja valokuvaus. 

Suomalaiset nuoret viettivät yhden päivän ja kaksi yötä erittäin ystävällisten ranskalaisten perheiden luona. 

Kaikki nuoret kävivät eri paikoilla: meren rannalla, linnoissa, museoissa, huvipuistoissa ym. 

Outdoor Experiential Learning for Youth Empowerment

Tämä Erasmus+ ohjelman rahoittama koulutus oli tarkoitettu 24:lle nuorisotyöntekijöille 9:stä EU:n sekä naapurimaista.

Osallistujat tulivat Suomeen Latviasta, Romaniasta, Italiasta, Espanjasta, Ukrainasta, Armeniasta, ja kaksi tiimiä Venäjältä: Pietarista sekä  Tšetšeniasta.

Projekti toteutettiin Marttinen -nuorisokeskuksessa 3-11.8.2018. 

Projektin kouluttajina toimivat Ieva Grundsteine (Latvia) sekä Marttinen -nuorisokeskuksen Nuotta-koordinaattori Timo Haaksluoto. 

Projektin aikana nuorisotyöntekijät ja nuoriso-ohjaajat oppivat, miten voi järjestää hauskaa, hyödyllistää ja turvallista liikuntaa nuorille luonnossa. Kurssilaiset osallistuivat erilaisiin liikuntatehtaviin, esim. kiipeilyyn matalalla ja korkealla narulla, yöretkeen kanoella, veneellä tai kävelemällä metsän läpi, hyppämiseen benji-narulla korkealta sillalta. Osallistujat myös suunnittelivat ja järjestivät seikkailutehtäviä nuorille luonnossa, musiikkityöpajoja ym. 

Asuimme mahtavassa Marttinen -nuorisokeskuksessa, josta voi sanoa, että se on oikea Suomen luonnon helmi ja nuorten paratiisi. Hyvä luomuruoka, hieno majoitus järven rannalla, hienot saunat sekä paljon mahdollisuuksia liikunnalliseen seikkailuun.

Projektin päättyessä kaikki nuorisotyöntekijät järjestivät liikunnallisia tapahtumia nuorille omissa maissa. Käytettiin parhaiten koulutuksen aikana saatuja tietoja ja taitoja. Yhdistyksemme toteutti heti koulutuksen jälkeen Cinema -elokuvaleirin venäjänkielisille lapsille Turusta. Nyt meillä toimii myös neljä sirkuskerhoa lapsille, ja suunnittelemme toteuttamaan kaksi Sirkus ja Elokuvaleiriä kesäkuussa Tippsund sekä Ahtela -leirialueilla. 

 LISÄÄ TIETOJA https://www.siriusfinland.fi/442631843

 

 

CINEMA - ELOKUVALEIRIT

CINEMA - ELOKUVALEIRI 11-16.6.2018


Elokuvateatterin leiri järjestettiin Vuolahdenin leirikeskuksessa, Kuusistossa, Kaarinassa, 10 km Turusta 11-16.6.2018.

Leiriohjelmaan sisältyi luovia työpajoja, hauskoja pelejä ja kilpailuja, seikkailuja ja oman elokuvan luomista!
Jokaisella osallistujalla oli mahdollisuus kokeilla itseään käsikirjoittajana, näyttelijänä, ohjaajana ja muina elokuvantekijöinä!
Tutustuimme elokuvan historian Charlie Chaplinista.
Olemme luoneet kolme omaa elokuvaa, joista jokaiselle on tunnusomaista leiriin osallistuvien lasten yksilöllisyys ja luovuus.
Kaksi elokuvaa: "Lumimiehen salaperäinen katoaminen" ja "Alicen seikkailut" ovat edessänne, toinen elokuvaa kehityksessä.


Nautimme myös aamuharjoituksia, zumbaa, zumbaa aamiaisen jälkeen ja illan zumbaa diskolla, saunaa ja uintia meressä, jousiammuntaa ja kivääriä sekä osallistumista kilpailuun ja tietokilpailuihin vapaa-ajalla.

 

CINEMA - CINEMA 11-15.8.2018

 Elokuvateatteri 2 pidettiin Ahtelan leirikeskuksessa 11.-15.8.2018.

Leirissä lapset ja nuoret uivat, veneilivät ja surffailivat, loivat omia pukuja ja elokuvamestariteoksia, osallistuivat lautapeleihin ja Elokuvatietovisaan, "Haluatko miljonääriksi?" peliin, ja myös "Vuosisadan kidnappaus Ahtelassa" sekä "Kananpoika ja avaruusolentoja" elokuviin.

 

 

VUOSISADAN KIDNAPPAUS AHTELASSA fin

ELÄMÄ LEIRILLÄMME

ELOKUVATIETOKILPAILU

Lumiukon salaperäinen katoaminen

Amatöörien tekemä elokuva SIRIUS ry:n järjestämällä Cinema -elokuvaleirillä, Turun lähellä, 11-16 kesäkuuta 2018.

Alisan seikkailut

NUORISOVAIHTO ITÄVALLASSA EXPLORE (SOCIAL) MEDIA 27.12.17 - 6.1.18

6 nuorta, ikä 14-17 v., Niko, Nikita, Mark, Polina, Darja ja Milana + 1 ryhmän vetäjä Ludmila Suomesta osallistuivat talviloman aikana nuorisovaihtoon Itävallassa. Asuimme jossain Itävallan länsirajan lähellä, ja 3 km päästä oli upea laskettelukeskus, jossa myös kävimme ja jopa yksi meistä, varmasti rohkein, kävi laskettelemassa. Nautimme muuten istumista kahvilassa, juomassa kuumaa teetä ja katselemassa ison ikkunalasin takana liikkuvia tosi värikkäitä hahmoja - keltaisia, pinkkivärisiä, keväänvihreitä - ihania kirkaan valkoisen lumivuoren päällä. 

Asuimme läheisellä lapsiperhekeskuksessa ja nautimme Itävallan kansan ruokaa sekä tavallista ruokaa, joka oli tosi hyvää melkein aina.

Osallistuimme 9 Euroopan maan (Suomi, Itävalta, Tsekki, Slovakia, Bulgaria, Italia, Liettua, Puola sekä Romania) yhteiseen projektiin, joka koskee sosiaalimediaa. Meillä on ollut upea mahdollisuus tutustua eri kansojen ja näkökulmien mielenpiteisiin nuorten aikuisten suhteista, nykytilanteesta, tulevaisuudesta. 

Projektissa on toiminnut kolme työryhmää: Sosiaalimedia, Media sekä Varjoteatteri. Joka ryhmän tulokset saimme nähdä viimeisellä tapaamisella.

1. Mediaryhmän tekemä elokuva, miten sosiaalimedia vaikuttaa nuoriin.  

2. Sosiaaliryhmän presentaatio - uusi sosiaaliryhmä! 

3. Varjoteatterin näytelmä: Maailma ennen ja nyt. 

Olemme valmistaneet ja näyttäneet Linzin kaupungin keskellä myös tanssi-flashmobin. Sen voi nähdä tässä facebookissa.  

https://www.facebook.com/Munjidmedia/videos/1780457928922383

 

Kaikilla mailla on ollut mahdollisuus kertoa omasta kulttuurista, järjestämällä kansaniltoja. Saimme silloin maistaa eri maiden herkkuja sekä kokeilla heidän kansantansseja. Olemme edustaneet myös Suomea tarjoamalla itse tehtyjä karjalan piirakoita sekä kanelipullia, sekä Fazer ja lakritsi-karkkeja.